Top 10 barbecue kookboeken 2023

Het goede weer laat nog altijd een beetje op zich wachten maar ook in 2023 zullen mensen bij ons weer talloze barbecues aansteken om allerlei lekkers te bereiden voor vrienden en familie. Voor velen betekent dat een stukje vlees, voor anderen (enkel) groenten of vleesloze bereidingen. Maar sowieso is het leuk en als organisator van een barbecue wil je natuurlijk de lekkerste dingen klaarmaken voor je gasten. En daarvoor kan je altijd wel een hulpje gebruiken in de vorm van een kookboek dat je allerlei tips en trucs geeft om de lekkerste barbecue te organiseren.

top 10 barbecue kookboeken 2023

En dus geven wij hier tien van onze beste tips voor barbecue boeken voor 2023.

Top 10 barbecue kookboeken 2023

 1. Smokey goodness van Jord Althuizen – de klassieker

  Smokey goodness - beste barbecue kookboek 2023Het barbecue kookboek Smokey goodness is ondertussen wel bij elke barbecue liefhebber bekend denken wij. Het blijft onze nummer 1 tip als barbecue kookboek. Smokey goodness is een unieke introductie tot alles wat met barbecue te maken heeft. Met het BBQ-kookboek Smokey Goodness – het ultieme BBQ-boek onthult wereldkampioen BBQ Jord Althuizen alle tricks of the trade van het echte barbecueën. Met gouden tips over vuur en stoere recepten vol pit en smaak. Burgers, wings, gegrilde côte de boeuf, pulled pork of zelfs hele speenvarkens. Voor je het weet ben je net zo verslingerd aan de grill, het vuur en de rook als Jord. Get your grill on!

  koop Smokey goodness alle BBQ kookboeken van Jord

 2. BBQ, the next level – een gloednieuw barbecue boek van Julius Jaspers

  BBQ, the next level - nieuwe barbecue kookboeken 2023BBQ, the next level is een nieuw barbecue kookboek, en wat voor één! Met maar liefst 100 recepten voor gerechten die door barbecue expert Julius Jaspers tot een hoger niveau worden getild. Next leven ook omdat er heel wat originele en hoogstaande gerechten worden voorgesteld die je waarschijnlijk nog nooit eerder probeerde. Breng je barbecue kookkunsten dus naar een hoger niveau en maak indruk op je gasten met verfijnde maar vooral lekkere barbecue schotels.
  koop BBQ, the next levele-bookalle kookboeken van Julius Jaspers

 3. Smokey goodness 2 – een waardige opvolger

  Smokey goodness 2 - beste barbecue kookboekenDe tweede Smokey Goodness BBQ-bestseller van BBQ-meester Jord Althuizen. Ga mee op zoek naar de BBQ-cultuur van Zuid-Amerika en ga next level in je eigen achtertuin. Burning hot, dat is barbecueën Smokey Goodness-style. Het echte werk: stoer, slow en dit keer ook vol fuego. Want Jord Althuizen reist af naar Zuid-Amerika, op zoek naar de BBQ-cultuur van onder andere de Argentijnse pampa’s. Van vurige salsa’s tot complete asado’s, porkbelly pita’s én latino spareribs. Verrassende recepten dus van een uniek barbecue cultuur.
  koop Smokey goodness 2alle BBQ kookboeken van Jord Althuizen

 4. Kookbijbels – BBQBijbel – van asperges tot zwezerik

  beste BBQ kookboek - BBQBijbelDeze BBQbijbel van Julius Jaspers is een echt naslagwerk voor de barbecue liefhebbers onder ons. Barbecueën is populairder dan ooit tevoren. Waar vroeger een barbecue uit spareribs en worst bestond, bereidt men nu complete maaltijden op de grill. Groente, vis, schaal- en schelpdieren en zelfs fruit zijn hierbij inmiddels net zo geliefd. In BBQbijbel laat barbecuekoning Julius Jaspers aan de hand van duidelijke stap-voor-stapfoto’s en heldere iconen zien wat er allemaal mogelijk is en geeft hij zijn 250 meest geliefde recepten prijs. Heel uitgebreid dus en een echte aanrader.
  koop Kookbijbels – BBQBijbele-bookalle kookboeken van Julius Jaspers

 5. BBQ Magic – traditioneel maar vooral lekker

  In BBQ Magic vind je 100 van de beste recepten van de bekende barbecue chef Pitmaster X. Roel Westra laat je in dit fijne kookboek kennismaken met traditionele en gloednieuwe bereidingstechnieken voor je barbecue, grill en smoker. Zowel vis- als vleesgerechten maar ook bijvoorbeeld gegrilde asperges of een vegetarische kebabspies. Heerlijke barbecue met soms een Nederlandse twist. Een echte aanrader dit unieke barbecue boek!
  koop BBQ Magic

 6. Fantastische vleesrecepten voor een culinaire BBQ

  barbecue kookboek - Fantastische vleesrecepten voor een culinaire BBQTopkok en barbecuemeester Steven Raichlen staat al jaren aan de top van de internationale barbecuescene. Met Fantastische vleesrecepten voor een culinaire BBQ laat Raichlen zien dat je creatiever kunt barbecueën dan alleen met een spiesje of een hamburger. Hij presenteert foto voor foto en stap voor stap de geheimen van het barbecueën en grillen. Rund- of kalfsvlees, worstjes of kip: Raichlen introduceert je in de wereld van het grillen en laat zien dat alles mogelijk is!
  koop Fantastische vleesrecepten voor een culinaire BBQ – alles van Steven Raichlen

 7. De perfecte barbecue – de perfecte techniek

  beste barbecue kookboeken - De perfecte barbecueDe perfecte barbecue is een uitstekend barbecue kookboek uit 2018 dat terecht opnieuw wordt uitgebracht dit jaar. Het bevat lekkere barbecue gerechten van uit de hele wereld. Chef van dienst is de blogger Rafa, die je alles vertelt over de onmisbare basisuitrusting en je enkele van zijn beste barbecue geheimen prijsgeeft voor de perfecte bereiding. Veel aandacht in dit leuke kookboek voor lekkere vleesgerechten uiteraard maar ook voor het gebruik van de juiste technieken en het beste materiaal. Zo bereik je zelf ook de perfecte barbecue.
  koop De perfecte barbecue

 8. De BBQatlas – barbecue van over de hele wereld

  beste barbecue boeken - Kookatlassen - De BBQatlasDe BBQatlas in de reeks Kookatlassen is weer een bijzonder barbecue kookboek van Julius Jaspers, toch echt een barbecue specialist van hoog culinair niveau. In meer dan 150 recepten neemt hij je de hele wereld mee over. Van BBQ-party’s in Australië, satés in Indonesië, kamado’s uit Japan, groente uit het Midden Oosten, vis uit Scandinavië, streetfood uit Azië tot goede stukken vlees uit Argentinië. Voor wie wat breder wil gaan met zijn barbecue gerechten dus.
  koop De BBQatlase-bookalle kookboeken van Julius Jaspers

 9. De groene barbecue – lekker vega of vegan op de barbecue

  goede barbecue kookboeken - De groene barbecueDe groene barbecue van Rukmini Iyer staat bomvol vegetarische barbecuerecepten die niet alleen hartstikke lekker zijn, maar ook nog makkelijk om te maken. In haar barbecue kookboek laat Rukmini Iyer ze haar creativiteit los op de lekkerste en origineelste gerechten voor op de barbecue. De 75 recepten zijn opgedeeld in vegetarische en vegan gerechten, dus voor iedereen zit er wel een nieuwe favoriet bij – van aubergine geitenkaasburgertjes tot spiesjes met ananas, halloumi en munt, en van salade met groene asperges tot perziken met amandel en rozemarijn. Interessant ook als je vegetariërs als gast hebt op je barbecue!
  koop De groene barbecue

 10. BBQ-en met Nick – een nieuw BBQ kookboek van 2023

  barbecue kookboek 2023 - BBQ-en met NickBBQ-en met Nick bevat 70 recepten voor bbq-helden en antihelden. Nick Toet zelf zegt geen expert te zijn maar toch helpt hij je op weg naar een leuke barbecue. Voor de beginner dus. Zoals hij zelf zegt: “Ik ben geen pitmaster of BBQ-expert, er zijn professionals die er veel beter in zijn dan ik. Al kunnen zij het waarschijnlijk ook beter dan jij. Dus pak mijn hand. Laten we samen ontdekken wat voor lekker vreten we allemaal kunnen maken op die BBQ die in je achtertuin of op je balkon staat.” Een leuk barbecue boek om deze top 10 mee af te sluiten dus.
  koop BBQ-en met Nicke-book

Zo, dat waren onze 10 beste  barbecue kookboeken die je momenteel kan kopen. We sluiten af met enkele tips voor een gezonde barbecue.

5 tips voor een gezonde barbecue

Begin schoon
Laat de verkoolde opbouw op je barbecue grill niet overgaan op je eten. Gebruik daarom een staalborstel om je barbecue goed schoon te maken. Veeg het vervolgens af met een doek of een opgerolde stapel keukenpapier om ervoor te zorgen dat er geen grill reinigingsharen in uw eten – of in uw gasten – terechtkomen.

Rook en vuur
Door eiwitrijk vlees, gevogelte en vis bloot te stellen aan hoge temperaturen en open vuur ontstaan heterocyclische amines. Wanneer vet op de grill druppelt en verbrandt, bevat de resulterende rook polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Deze twee groepen chemicaliën zijn in verband gebracht met verschillende soorten kanker.
U kunt de vorming van deze stoffen op verschillende manieren verminderen: Bekleed de grill met folie met gaatjes. Kook langer op een lagere temperatuur. Houd een spuitfles gevuld met water bij de hand om vetopflakkeringen onder controle te houden.

Marineren
Door voedsel een tijdje te marineren voor het koken, wordt de vorming van mogelijke kankerverwekkende stoffen tijdens het grillen beperkt. Er zijn talloze recepten voor gezonde marinades die smaak toevoegen aan alles wat je aan het grillen bent. Als je vertrouwt op marinades in flessen, kies dan die met weinig zout.

Geef groenten en fruit een gelijke kans
Grillen intensiveert de smaak van groenten en fruit, net als bij vlees. Kebabs die vlees afwisselen met stukjes ui, paprika of andere producten, zoals pittige kipspiesjes met exotische smaken, zijn een geweldige manier om de groente- en fruitinname te verhogen. Of sla vlees helemaal over, met zoiets als gegrilde auberginekoteletten met sandwiches met tomaat of een portabella-champignon “steak”.

Grill veilig
Houd rauw vlees, gevogelte en zeevruchten gescheiden van groenten en ander voedsel. Gebruik een voedselthermometer om de interne temperatuur van gegrild vlees, gevogelte en zeevruchten te controleren. Plaats gegrilde gerechten op schone borden, niet op de borden waarop ze stonden toen ze nog rauw waren.

In onze lijst vind je ‘maar’ 10 barbecue kookboeken. Zou je graag nog meer keuze aan kookboeken krijgen dan kan je eens kijken naar deze nog meer uitgebreide lijst van de beste barbecue kookboeken.

Nog meer weten over de barbecue? Hier vind je enkele leuke feiten over de barbecue.