In 2023 zijn er al tal van leuke kookboeken verschenen zoals deze lijst hier bewijst. Van Nederlandse en Vlaamse chefs maar ook sterren als Jamie Oliver hebben weer een fijn kookboek uitgegeven dit jaar. Er is in deze lijst dus ruimte voor heel verschillende kookboeken, zoals het ook hoort vinden wij. Het is vooral de bedoeling dat iedereen hier eens kan nagaan of hij of zij zichzelf of een vriend geen leuk kookboek cadeau kan doen. Want met een kookboek geef je vaak een voltreffer.
De beste kookboeken van 2023
Wat zijn nu de 10 beste kookboeken van 2023 tot nu?
-
Pasta Grannies – Comfort Cooking
Vicky Bennison, auteur van de bestseller Pasta Grannies, verzamelde nóg meer hartverwarmende recepten en verhalen van onze favoriete Italiaanse grootmoeders. In dit toegankelijke kookboek met verbazingwekkend mooie locatie- en receptfotografie laat ze zien hoe je authentiek Italiaans eten maakt waarvan iedereen zal genieten.
Neem een kijkje in het kloppende hart van de een Italiaanse keuken en leer het allerbeste Italiaanse eten zelf te bereiden. Ontdek Pina’s (91) kastanjegnocchi met walnotenpesto, liefdevol gemaakt met ingrediënten die ze rond haar huis in Ligurië verbouwt; of het speciale tagliatellerecept van Marietta (99), rechtstreeks uit haar moestuin op het Calabrische platteland. Naast recepten voor smakelijke vleesgerechten, groentepasta’s, overheerlijke pizza’s en de lekkerste desserts, wordt er volop gekookt met zeevruchten, rijst en peulvruchten, zuivel en kruiden, noten en specerijen.
Pasta Grannies: Comfort Cooking is niet alleen een viering van samen koken, maar ook een vrolijk stukje Italiaanse levenswijze. Bovendien bevat het boek QR-codes naar YouTube-filmpjes waarin de nonna’s je ieder recept precies uitleggen! Geen reden om dit leuke kookboek niet te kopen dus. Buon appetito! -
Oma’s klassiekers
50 heerlijke recepten met een goed verhaal. In ‘Oma’s klassiekers‘ delen onze favoriete oma’s en opa’s dit keer hun échte klassiekers. Maak oma Maggy’s heerlijke Gelderse omelet of duik de keuken in om de superlekkere boterkoek van oma Froukje op tafel te toveren. Bereid de heerlijke garnalencocktail van oma Adrie als voorgerecht, serveer romige aardappelpuree bij de gevulde varkenshaas van opa Hans en sluit af met oma Clara’s smakelijke stoofpeertjes met vanille-ijs. Voor ieder moment op de dag is er wel een klassieker om op tafel te zetten.
-
5 Ingrediënten Mediterraan (Jamie Oliver)
Jamie Oliver is wereldwijd een kookfenomeen. In de 20 jaar dat hij tv-programma’s en boeken maakt, heeft hij wereldwijd bijna 50 miljoen boeken verkocht en er kijken zo’n 67 miljoen mensen uit 182 gebieden naar zijn programma’s. In 5 Ingrediënten Mediterraan geeft Jamie ons 120 mediterrane recepten met maximaal 5 ingrediënten. Het boek is is een briljante combinatie van snel en simpel koken met die heerlijke mediterrane keuken waar iedereen, Jamie voorop, zo van houdt. De keukens van Spanje, Frankrijk, Tunesië, Griekenland – en méér – bieden zonnige inspiratie voor 120 superheldere recepten waarmee je zo de keuken in kunt. Van vega tot vis en vlees, en van pasta tot salades, soepen en natuurlijk zonovergoten zoetigheid.
koop 5 Ingrediënten Mediterraan – alle kookboeken van Jamie Oliver
-
Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes
Waarom altijd aardappels-groente-vlees als je ook de ene avond Spaans kunt eten, de volgende Mexicaans en de dag daarna Chinees? Wereldgerechten, we zijn er dol op. Maar een pakje of zakje heb je daar helemaal niet voor nodig. Met dit kookboek reis je in 115 recepten de wereld rond. Van Amerikaanse jambalaya tot Spaanse paella, van Thaise kip siam tot Mexicaanse taco’s, van Zweedse balletjes tot Italiaanse lasagnette. Recepten met vlees, vis én vega, want van tal van klassiekers is er ook een speciaal bedachte vegetarische variant, denk aan Kantonese kip-zonder-kip of Griekse kofta-zonder-gehakt.
koop Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes – alles van Karin Luiten
-
Het onofficiële Kookboek Harry Potter fans
Kook als een tovenaar met de 80 heerlijke recepten uit dit magische kookboek voor Harry Potter-fans.
Stap op je bezem en maak in dit kookboek van Tom Grimm een culinaire trip naar de tovenaarswereld van Harry Potter. Bezoek de pub De Lekke Ketel, snack van Bertie Botts Smekkies in Alle Smaken, bestel een beroemd pasteitje in de Zweinsteinexpres, drink boterbier en geniet van een chocoladekikker in de snoepwinkel van Zacharinus’ Zoetwarenhuis, geniet van een feestmaal in de Grote Zaal met drakenvleestartaar en gouden-snaaimacarons, en laat je verrassen door Dobby’s kookkunsten. De recepten zijn geschikt voor alle thuiskoks, kunnen samen met kinderen gemaakt worden en zijn ideaal voor themafeesten en filmavonden.Een ideale uitsmijter bij deze lijst voor wie houdt van koken én van de films van Harry Potter.
-
BBQ, the next level (Julius Jaspers)
BBQ, the next level is een nieuw barbecue kookboek van dit jaar, en wat voor één! Met maar liefst 100 recepten voor gerechten die door barbecue expert Julius Jaspers tot een hoger niveau worden getild. Next leven ook omdat er heel wat originele en hoogstaande gerechten worden voorgesteld die je waarschijnlijk nog nooit eerder probeerde. Breng je barbecue kookkunsten dus naar een hoger niveau en maak indruk op je gasten met verfijnde maar vooral lekkere barbecue schotels.
koop BBQ, the next level – e-book – alle kookboeken van Julius Jaspers -
(Uw) klassieke kost (Jeroen meus)
De bekende en veelzijdige Vlaamse kok Jeroen Meus is zonder twijfel Vlaanderens bekendste tv-kok. Een kok van diverse culinaire radio- en tv-programma’s. Hij roerde meermaals in de potten op Eén, vtm en Vitaya. Hij brak pas echt door bij het grote publiek dankzij het populaire kookprogramma Dagelijkse kost, dat hij al tien jaar lang elke avond presenteert op Eén.
In Klassieke kost toont Dagelijkse kost-chef Jeroen Meus zijn diepgewortelde waardering voor het pure product. In 100 gerechten, die elk op hun manier klassiek zijn, brengt hij een ode aan de hedendaagse klassieke keuken. -
Karsu’s Kitchen
Met meer dan 75 recepten uit de Turkse keuken! Maak samen met Karsu een culinaire droomreis langs tafels vol mezze tot simpele snelle maaltijden, van vega tot vis en vlees.
In Karsu’s Kitchen, haar eerste kookboek, deelt Karsu meer dan 75 van haar favoriete gerechten uit de rijke Turkse keuken. Van vega tot vis en vlees, van tafels vol mezze tot simpele snelle maaltijden: iedereen kan Turks koken met Karsu. Ontdek het beste dat Hatay (Unesco Culinair Werelderfgoed-regio in Turkije) te bieden heeft en natuurlijk ook Karsu’s family favorites. Met persoonlijke verhalen, een culinaire reis van Istanbul naar Hatay en prachtige fotografie van top foodfotograaf Remko Kraaijeveld en Elvan Ünlü. -
Oak – De smaken van Marcelo Ballardin
Marcelo Ballardin (°1981) leefde in Brazilië, de Verenigde Staten, Italië en Engeland vooraleer hij neerstreek in België. De verfijnde productkeuken waarmee hij in zijn Gentse restaurants OAK en DOOR73 zijn gasten telkens opnieuw verrast, is die van een kosmopoliet. Met uitgesproken smaken en spannende combinaties, waarvoor hij zowel uit de Zuid-Amerikaanse als de Aziatisch keuken en culinaire traditie inspiratie put, drukt Ballardin een geheel eigen stempel op zijn gerechten.
In dit boek vertelt hij over eten, koken en de liefde in al haar vormen. Hij legt zijn recepten en zijn ziel bloot. -
Lekker. Gezond. Goedkoop
Foodblogger Kevin Tatar (@letskwoowk) biedt je lekkere, gezonde en goedkope gerechten die je zonder enige stress kunt maken. Bespaar geld en krijg vertrouwen in de keuken met Kevins gemakkelijke recepten vol smaakvolle ingrediënten. Lekker. Gezond. Goedkoop staat vol inspirerende ideeën voor elke maaltijd en bevat handige tips en technieken om ervoor te zorgen dat elk recept meteen de eerste keer lukt. It’s time to kwoowk!
Ook voor je gasten kun je een fijn etentje organiseren met bijvoorbeeld de lekkerste bonenburger ooit, zelfgemaakte gnocchi met doperwten en walnoten of zoete, pittige tofoenoedels. Maak bovendien van je volgende feestje een succes dankzij het geheim voor perfecte (en betaalbare) smashburgers, buffalo-bloemkoolhapjes, chickenfingers uit de oven en aardappelpartjes met een parmezaanlaagje. Rond de avond af met een van Kevins lievelingsdesserts, zoals PB&J frozen yoghurt bark of zijn moeders dessertpasta met walnoten. Met de recepten en tips van Kevin worden alle maaltijden een succes.
Voor nog meer van de beste kookboeken kan je hier kijken naar een uitgebreide lijst van nieuwe kookboeken 2023.